Kohúty

Prívodnom kohútom s prietokom 12 litrov za sekundu sa naplní nádrž za 72 minút. Za ako dlho sa nádrž naplní, otvoríme ak po pol hodine ešte jeden taký kohút?

Výsledok

x =  51 min

Riešenie:


12*60*72=x*(12*60)+(x-30)*(12*60)

1440x = 73440

x = 51

Vypočítané našou jednoduchou kalkulačkou na rovnice.



Naše príklady z veľkej miery nám poslali alebo vytvorili samotní žiaci a študenti. Preto budeme veľmi radi, ak prípadne chyby ktoré ste našli, pravopisné chyby alebo preštylizovanie príkladu nám prosím pošlete. Ďakujeme!





Napíšte nám komentár ku príkladu (úlohe) a jeho riešeniu (napríklad ak je stále niečo nejasné alebo máte iné riešenie, alebo príklad neviete vypočítať či riešenie je nesprávne...):

Zobrazujem 1 komentár:
#
Peter2
Cize ma sa naplnit 12*60*72 = 51848 litrov.  Pocas polhodiny sa naplni 12*60*30 = 21600 litrov. Ostava 30240 litrov. Dva kohuty davaju za minutu 24*60 = 1440 litrov. Treba preto este 30240/1440= 21 minut.  Celkovo teda to trva 30+21=51 minut.

avatar









Tipy na súvisiace online kalkulačky
Máte lineárnu rovnicu alebo sústavu rovníc a hľadáte jej riešenie? Alebo máte kvadratickú rovnicu?
Viete objem a jednotku objemu a chcete premeniť jednotku objemu?
Prajete si premeniť jednotku času, napr. hodiny na minúty?
Najprirodzenejšou aplikáciou trigonometrie a goniometrických funkcií predstavuje výpočet trojuholníkov. Bežné aj menej bežné výpočty rôznych typov trojuholníkov ponúka naša trigonometrická kalkulačka trojuholníka. Slovo trigonometria pochádza z gréčtiny a doslovne znamená výpočet trojuholníka.

Ďaľšie podobné príklady a úlohy:

  1. Bazén 32
    inlets Bazén sa môže napĺňať dvoma rôznymi prítokmi. Prvým prítokom by sa naplnil bazén za 18 hodín, obidvoma za 6 hodín. Za koľko hodín by sa bazén naplnil druhým prítokom?
  2. Teplota rovnaká
    city Teploty dvoch miest boli merané súčasne. Teplota v meste A bola 60 stupňov °F a stúpala konštantnou rýchlosťou 2 stupne za hodinu. Teplota v meste B bola 40°F a stúpala konštantnou rýchlosťou 10°F za hodinu   Nájdite čas v hodinách, keď je teplota v obo
  3. Od trojnásobku
    fractions Od trojnásobku neznámeho čísla odpočítajte jednu šestinu tohto neznámeho čísla a dostanete číslo 17. Vypočítajte neznáme číslo
  4. Turista
    tourist Turista prešiel 3/4 trasy . Do ciela chýba 12,5km. Koľko km merala trasa?
  5. 10 masin
    calendar 10 masin vyrabalo noviny za 18 hod. 2 masiny sa pokazili na 2 hodiny. .kolko hodin tvala vyroba?
  6. Sviatky
    stromcek Prosím o vypočítanie tohto príkladu pomocou Vennových rovníc: Pýtali sa 73 študentov, či majú radi vianoce či veľká noc. 34 z nich má rado jeden zo sviatkov. 39 má rado Veľká noc a dvakrát toľko je študentov, ktorí majú radi obaja sviatky, než je tých
  7. Prvý stroj
    clock-night-schr_1 Prvý stroj môže vyrobiť súčiastky za 24 hodín, druhý za 16 hodín. Prvý začal pracovať ráno o 6:00 hod. Druhý o 10:00 hodine. O ktorej hodine boli zhotovené všetky súčiastky?
  8. Zlomok 8
    zlomky Zlomok 2/3 vynásob takým zlomkom, aby sa súčin rovnal 1
  9. Búdka pre vtáčikov
    clocks Michal by vyrobil búdku pre vtáčikov za tri hodiny, Richard by ju spravil za dve hodiny. Keď budú pracovať spolu, za koľko hodín ju spravia? O koľko percent viac času v porovnaní s časom spoločnej práce by vyrábal búdku Michal sám?
  10. Obdĺžniky - varianty
    rectangles_1 Vlado rád rysuje obdĺžniky. Včera narysoval všetky obdĺžniky, ktoré mali dĺžky strán v celých centimetroch a obvod 18 cm. Koľko obdĺžnikov rôznych rozmerov narysoval?
  11. Dve lode
    ship Z Benátok vyplávali dve lode - nákladná rýchlosťou 10 uzlov a trajekt rýchlosťou 18 uzlov. Za aký čas dohoní trajekt nákladnú loď, ak vyplával o 10 hodin neskôr?
  12. Sadenie stromčekov
    stromcek Robotníčka vysadil v pondelok 96 stromčekov, v utorok 120 av stredu 61 stromčekov. Koľko stromčekov vysadil vo štvrtok, ak denne priemerne zasadila 105 stromčekov?
  13. Nazbierané čučoriedky
    blueberry_1 Mária nazbiera 2 l čučoriedok za 1 hod. Začala zbierať v 8,00 hod, Pavol nazbiera 1,5 l za 1 hod. , Petr 1 l za 1 hod. A začali zbierať v 08,30 hod. Spoločne majú nazbierať 10 l. V koľko hodi budú mať nazbierané?
  14. Z Kremnice
    cars Z Kremnice vyšlo o 11:00 h nákladné auto rýchlosťou 60km/h. O 12:30 h za ním vyšlo osobné auto priemernou rýchlosťou 80km/h . Koľko km od Kremnice dobehne osobné auto nákladné auto a kedy?
  15. Archimedov zákon
    balza05 Aký bude objem vynorenej časti dreveného (balzového) klátika s hustotou 200 kg/m3 a objemom 0,02 m3, ktorý pláva v liehu? (Hustota liehu je 789 kg/m3)
  16. Zlomková rovnica
    eq222 Ktorým číslom treba vynásobiť 2 3/4, aby sme dostali 8 1/3?
  17. Janka 6
    mince_1 Janka minula v cukrárni 1/2 zo svojich úspor, 1/3 dala za zošit a zostalo jej 7 eur. Koľko Eur mala Janka usporených?