# Chickens and rabbits

In the yard were chickens and rabbits. They had 28 heads and 82 legs. How many chickens and how many rabbits was in the yard?

Result

chickens:  15
rabbits:  13

#### Solution:

a+b = 28
2*a+4*b=82

a+b = 28
2a+4b = 82

a = 15
b = 13

Calculated by our linear equations calculator.

Leave us a comment of example and its solution (i.e. if it is still somewhat unclear...):

Math student
viju has 40 chickens and rabbits.  If in all there are 90 legs.  How many rabbits are there with viju??

2 years ago  8 Likes
Math student
viju has 40 chickens and rabbits.  If in all there are 90 legs.  How many rabbits are there with viju??

2 years ago  8 Likes
Manikanta
35 chicken 5 rabbit

1 year ago  3 Likes
Math student
Imagine all rabbits and chickens are well trained. We blow the whistle, all chickens and rabbits would retract one of their legs. 124 - 44 = 80. Then we blow the whistle again, they retract another leg. 80-44= 36. these remaining 36 legs belong to the rabbits which are standing with two legs (the other two are retracted). thus 36/2 = 18 rabbits. and the chickens are 44-18 = 26.

1 year ago  3 Likes
Math student
We know that chicken has 2 legs and rabbit has 4. Assume that all heads are of chicken = 44*2 = 88. Now the difference between the total no. Of legs = 124-88 = 36. 36/2 =18 legs of Rabbits and 44-18 = 26 for chicken

1 year ago  3 Likes
Math student
35 chiken and 5 rabit

9 months ago  1 Like

#### To solve this example are needed these knowledge from mathematics:

Do you have a linear equation or system of equations and looking for its solution? Or do you have quadratic equation?

## Next similar examples:

1. Store
One meter of the textile were discounted by 2 USD. Now 9 m of textile cost as before 8 m. Calculate the old and new price of 1 m of the textile.
2. Potatoes
For three days the store sold 1400 kg of potatoes. The first day they sold 100 kilograms of potatoes less than the second day, the third-day three-fifths of what they sold the first day. How many kgs of potatoes sold every day?
3. Luggage and air travel
Two friends traveling by plane had a total of 35 kg of luggage. They paid one 72 CZK and second 108 CZK for being overweight. If only one paid for all the bags, it would cost 300 CZK. What weight of baggage did each of them have, how many kilograms of lugg
4. Forestry workers
In the forest is employed 56 laborers planting trees in nurseries. For 8 hour work day would end job in 37 days. After 16 days, 9 laborers go forth? How many days is needed to complete planting trees in nurseries by others, if they will work 10 hours a da
5. Excavation
Mr. Billy calculated that excavation for a water connection dig for 12 days. His friend would take 10 days. Billy worked 3 days alone. Then his friend came to help and started on the other end. On what day since the beginning of excavation they met?
6. Right triangle Alef
The obvod of a right triangle is 84 cm, the hypotenuse is 37 cm long. Determine the lengths of the legs.
7. Nine books
Nine books are to be bought by a student. Art books cost \$6.00 each and biology books cost \$6.50 each . If the total amount spent was \$56.00, how many of each book was bought?
8. Coins
The boy collected coins with value 5 CZK and 2 CZK when he had 50 pieces saved 190 CZK. How many he has each type of coin?
9. Motion2
Cyclist started out of town at 19 km/h. After 0.7 hours car started behind him in the same direction and caught up with him for 23 minutes. How fast and how long went car from the city to caught cyclist?
10. Dog price
Tereza agreed to get a dog and 6000 crowns a year for help in a dachshund breeding station. After eight months she had to finish work and got a dog and 2000 crowns. What price does a dog have?
11. The difference
The difference of two numbers is 1375. If their exact quotient is 12. Find the two numbers
12. Sand castle
Tim and Tom built a sand castle and embellished it with a flag. Half the pole with the flag plunged into the castle. The highest point of the pole was 80 cm above the ground, its lowest point 20 cm above the ground. How high was the sand castle?
13. Pool
If water flows into the pool by two inlets, fill the whole for 18 hours. First inlet filled pool 6 hour longer than second. How long pool is filled with two inlets separately?
14. TV transmitter
The volume of water in the rectangular swimming pool is 6998.4 hectoliters. The promotional leaflet states that if we wanted all the pool water to flow into a regular quadrangle with a base edge equal to the average depth of the pool, the prism would have.
15. Coffee
In stock are three kinds of branded coffee prices: I. kind......248 Kč/kg II. kind......134 Kč/kg III. kind.....270 Kč/kg Mixing these three species in the ratio 10:7:7 create a mixture. What will be the price of 1100 grams of this mixture?
16. Motion
If you go at speed 3.7 km/h, you come to the station 42 minutes after leaving train. If you go by bike to the station at speed 27 km/h, you come to the station 56 minutes before its departure. How far is the train station?
17. Cuboid
Cuboid with edge a=16 cm and body diagonal u=45 cm has volume V=11840 cm3. Calculate the length of the other edges.