Prázdné a plné

Prázdné auto odjelo do skladu pro zboží v 10:00 hod a do skladu dorazilo v 11:30hod . Ve 14:00hod vyjelo naložené stejnou trasou zpět . Jelo však o čtvrtinu pomaleji než cestou do skladu. Vypočítejte celkovou délku cesty nákladního auta do skladu a zpět, víme-li že cestou do skladu jelo auto rychlostí o 15km/h vyšší než cestou zpět.

Správná odpověď:

s =  180 km

Postup správného řešení:

v2=v1v1/4 v1=15+v2  v115=v1v1/4 15=v1/4 v1=4 15=60 km/h  v2=v115=6015=45 km/h  t=11,5010,00=1,5 h s1=v1 t=60 1,5=90 km s=2 s1=2 90=180 km



Našel jsi chybu či nepřesnost? Klidně nám ji napiš.



Zobrazuji 4 komentáře:
Ota
dobrý  den, dostali jsme toto jako zadani matematiky pro prijimacky do 6tridy. nicmene vypocet vzdáleností  je soucasti fyziky, ktera se vyucuje pozdeji.

1 rok  1 Like
Jirka
Já si to sice spočítal, ale podle zdejšího vysvětlení to může pochopit tak akorát někdo, kdo tomu už rozumí, rozhodně ne však ten, kdo je zoufalý a hledá radu a vysvětlení. Nic, co bych mohl ukázat dítěti, které to u přijímaček nepochopilo...

Dr Math
pro zaka 6 - ty tridy je to resitelne. Uvahou napr. ze rychlost je vyssi o 1/4 a ta ctvrtina je 15 km/h. Tudiz v1=4*15 = 60 km/h
Za hodinu a pol prejde auto 60+30 = 90 km. Tam a naspat je s=90+90 = 180 km.

Dr Math
jeste jednou dekujeme za popohnani k lepsimu reseni pro zaky.





Tipy na související online kalkulačky
Máte lineární rovnici nebo soustavu rovnic a hledáte její řešení? Nebo máte kvadratickou rovnici?
Chcete proměnit jednotku délky?
Chcete proměnit jednotku rychlosti?
Chcete proměnit jednotky času, např. hodiny na minuty?

K vyřešení této úlohy jsou potřebné tyto znalosti z matematiky:

Jednotky fyzikálních veličin:

Téma:

Úroveň náročnosti úkolu:

Související a podobné příklady: